SP-lid Jasper van Dijk stelt kamervragen naar aanleiding van het artikel ‘Vijfjarenplan bij managementwetenschappen’ dat vorige week op ANS-online verscheen. Het artikel bericht over het voornemen van de faculteit managementwetenschappen om studenten vanaf volgend studiejaar te verplichten hun bachelordiploma binnen vijf jaar te halen. Bij overschrijding van die termijn komen behaalde studiepunten te vervallen. Van Dijk wil minister Plasterk vragen wat hij van het artikel vindt. ‘Universiteiten horen gewoon ruimhartig om te gaan met studiepunten.’

De managementfaculteit vindt een termijn van vijf jaar voor de bachelor niet meer dan redelijk. Momenteel haalt 81% van de studenten zijn bachelor binnen vijf jaar, dat vindt men te weinig. Als voorbeeld dient de succesvolle propedeuseregeling waarbij studiepunten vervallen wanneer studenten na twee jaar studeren de propedeusediploma niet hebben behaald. De initiatiefnemers van de maatregel verwachten zo’n succes dat andere faculteiten na verloop van tijd ook overstag zullen gaan.

De plannen voor de nieuwe regeling worden echter niet erg enthousiast ontvangen. Vorige week sprak AKKU zich er al laatdunkend over uit. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vond het artikel dat ANS over de kwestie schreef zelfs aanleiding tot het indienen van een aantal kamervragen. Zijn eerste vraag aan minister Plasterk: ‘wat is uw oordeel over het artikel ‘Vijfjarenplan bij managementwetenschappen’’? ANS op zijn beurt baseerde zich op een artikel in AKKUnieuws

Van Dijk vindt het belachelijk als studenten hun studiepunten zouden kwijtraken. ‘Deze regeling kan buitengewoon fout uitpakken voor sommige studenten en kan zelfs uitval stimuleren.’ Volgens de politicus zouden universiteiten juist ruimhartig om moeten gaan met studiepunten. ‘Als je een termijn stelt, stel die dan gelijk met de afloop van de studiefinanciering. Op deze manier is er sprake van vernietiging van kennis.’

Zijn kans om de regelgeving via de Tweede Kamer te schrappen schat Van Dijk klein in. ‘Plasterk moet binnen drie weken reageren op mijn vragen. Ik vrees dat hij het aan de instellingen zelf overlaat, zoals het nu al tien jaar gebeurt. Het zou teleurstellend zijn, op die manier laat hij de student in de steek.’

Tevreden over Voxlog? Geef je mening in onze online lezersenquête.